Hubble valehdeltiin avaruuteen

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Astronautit asensivat Hubble-avaruusteleskooppiin korjausoptiikan joulukuussa 1993. Kuva: NASA/ESA

Luin juuri kirjan Hubble-avaruusteleskoopista. Robert Zimmermanin The Universe in a Mirror on ilmestynyt jo 2008, mutta sisältö ei ole vanhentunut kuin pieneltä osaltaan, sillä se kertoo teleskoopin kehityshistoriasta.

Miten tähtitieteilijät saatiin uskomaan, että kaukoputki kannattaa viedä avaruuteen, ja miten avaruusorganisaatio saatiin uskomaan, että se on ylipäätään mahdollista.

Tuskin keneltäkään jäi huomaamatta, kun vuonna 1990 avaruussukkulalla kiertoradalle viety Hubble osoittautui likinäköiseksi. 2,4 metrin läpimittainen pääpeili oli hiottu väärin. Sen muodostama kuva ei ollutkaan huipputerävä, vaan suttuinen ja epätarkka.

Ongelma saatiin korjattua optisella järjestelmällä, jonka pienet peilit kompensoivat pääpeilin väärän muodon ja loppu onkin historiaa. Hubble on tuottanut kohta kolmen vuosikymmenen ajan valtaisan määrän tietoa maailmankaikkeuden erilaisista kohteista.