”Otsikkokuva ei liity juttuun” – osa I

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Hubble ei ole ottanut tätä kuvaa. Kuva: www.sci-techuniverse.com

www.sci-techuniverse.com-sivusto, jota olen aiemminkin mollannut, on taas läväyttänyt nettiin ja naamakirjaan vetävän otsikon: ”Hubble-avaruusteleskooppi on vastikään lähettänyt uusia kuvia Saturnuksen revontulista ja ne ovat totaalisen tyrmääviä.”

Jos unohdetaan sellainen pikkuseikka, että ”vastikään” saadut kuvat on otettu viime vuonna – kuten jutussakin todetaan – ja tunnustetaan otosten tyrmäävyys, voi ihmetellä, eikö sivustolla luoteta kuvien vaikuttavuuteen?

Hubblen kuvissa näkyy hienosti Saturnuksen pohjoisnapaa ympäröivä revontulien rengas, joka muistuttaa Maan napaseuduilla havaittavaa ovaalia. Rengasplaneetan reposten syntymekanismikin on suurelta osin samanlainen kuin maapallolla.

Planeetan reunan takaa kajastaa kauniisti Aurinko.