Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Marsista… ei kun Kuusta löytyi vettä – taas

Blogit Taivaan tähden 26.8.2018 10:14
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuun napaseutujen kraattereissa on ikuinen yö – ja jäätä, joka on merkitty kuvaan värillisinä pisteinä. Kuva: Shuai Li

Kuuta pidettiin pitkään rutikuivana paikkana. Kuten tieteessä usein, luulo ei ole tiedon väärti: Kuussa on vettä.

Ei siellä meriä lainehdi, vaikka kartoissa onkin sellaisia eksoottisia paikkoja kuin Sateiden meri ja Sateenkaarten lahti. 1960-luvulla alettiin kuitenkin ounastella, että Kuun napaseuduilla voisi olla jäätä.

Kummankin navan lähistöllä on kraattereita, joiden sisäosat ovat ikuisessa pimeydessä. Niiden arveltiin muodostavan ”kylmäloukkuja”, joihin komeetta- ja asteroiditörmäysten mukana tullut vesi hiljalleen kertyisi – siis jäänä, koska ilmattomassa Kuussa ei nestemäistä vettä voi esiintyä.