Aurinko pimenee – mutta kuinka usein?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Edellisen kerran Suomessa näkyi osittainen auringonpimennys keväällä 2015. Kuva: Markus Hotakainen

Kun Maa on Auringon ja Kuun välissä, tapahtuu kuunpimennys – kuten viimeksi kaksi viikkoa sitten.

Kun Kuu on Auringon ja Maan välissä, tapahtuu auringonpimennys – kuten viimeksi 28 vuotta sitten. Jos Maikkarin nettisivuihin on uskominen. Siis samaiseen sivustoon, joka pari vuotta sitten kertoi, että ”Avaruudesta löytyi valtava asia”.

Sittemmin korjatun uutisen alkuperäisessä tekstissä todettiin, että ”Tänä viikonloppuna Suomessa näkyy osittainen auringonpimennys. Katseet kannattaa nyt suunnata taivalle, sillä edellistä auringonpimennystä Suomessa todistettiin vuonna 1990, ja seuraavaa saadaan odottaa vuoteen 2026.”

Tähtitiede on kiistatta vaikea teema.