Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Aurinko pimenee – mutta kuinka usein?

Blogit Taivaan tähden 11.8.2018 10:20
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Edellisen kerran Suomessa näkyi osittainen auringonpimennys keväällä 2015. Kuva: Markus Hotakainen

Kun Maa on Auringon ja Kuun välissä, tapahtuu kuunpimennys – kuten viimeksi kaksi viikkoa sitten.

Kun Kuu on Auringon ja Maan välissä, tapahtuu auringonpimennys – kuten viimeksi 28 vuotta sitten. Jos Maikkarin nettisivuihin on uskominen. Siis samaiseen sivustoon, joka pari vuotta sitten kertoi, että ”Avaruudesta löytyi valtava asia”.

Sittemmin korjatun uutisen alkuperäisessä tekstissä todettiin, että ”Tänä viikonloppuna Suomessa näkyy osittainen auringonpimennys. Katseet kannattaa nyt suunnata taivalle, sillä edellistä auringonpimennystä Suomessa todistettiin vuonna 1990, ja seuraavaa saadaan odottaa vuoteen 2026.”

Tähtitiede on kiistatta vaikea teema.

Mitä jos kaikki muutkin uutiset kirjoitettaisiin samalla pieteetillä ja eksaktiudella?

Kimi Räikkönen voitti ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden.”

Jasper Pääkkönen tekee huikean roolisuorituksen Ingmar Bergmanin uutuuselokuvassa.”

”Tasavallan presidentti J.K. Paasikivi tapasi Donald Trumpin.”

Tähtitiede on kiistatta vaikea teema, mutta ei se riitä tekosyyksi laatia jatkuvasti siihen liittyvät uutiset hällä väliä -tyylillä. Monet asiat ovat hyvin vaikeaselkoisia ja vaikkapa kvanttikosmologiasta on tosi vaikea kirjoittaa yleistajuisesti, mutta pimennykset eivät todellakaan ole mitään rakettitiedettä.

Jos ja kun aihealue kerran on vaikea, silloin kannattaisi ehkä tarkistaa faktat ennen uutisen julkaisemista. Kovin työlästä google-hakua ei vaadita auringon- ja kuunpimennysten historian selvittämiseksi.

On totta, että edellinen täydellinen auringonpimennys näkyi Suomessa heinäkuussa 1990, mutta sen jälkeen on tapahtunut useita osittaisia auringonpimennyksiä. Nyt lauantaina puoliltapäivin näkyvää pimennystä edeltävä tapahtui maaliskuussa 2015 ja seuraava kesäkuussa 2021.

Eli vain viisi vuotta ennen seuraavaa täydellistä auringonpimennystä, jos – jälleen – on uskominen Maikkarin nettisivuja.

Sitä ei kuitenkaan kannata odotella hengitystä pidätellen, sillä todellisuudessa seuraava täydellinen auringonpimennys näkyy Suomessa vasta vuonna 2126.