Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Liian paljon liian varhain

Blogit Taivaan tähden 8.8.2018 12:18
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Tiiviin galaksijoukon jäsenet ovat törmäämässä toisiinsa. Tai siis olivat törmäämässä 12,4 miljardia vuotta sitten. Kuva: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/ B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Muistatko 1980-luvun alusta jenkkileffan Moottoritiekaaos, alkuperäiseltä nimeltään Gridlock? Ei se mitään, tuskin kukaan muukaan muistaa.

Elokuvassa Los Angelesin moottoritieverkosto jumittuu totaalisesti. Nykyisin se lienee niillä nurkilla ihan normiarkea, mutta niin se tuntui olleen jo maailmankaikkeuden varhaisvaiheissa.

Chilessä sijaitsevalla millimetrialueen ALMA-radioteleskoopilla on tehty havaintoja kosmisesta liikennekaaoksesta. Ihan tuoreesta tapauksesta ei ole kyse, sillä kaikkiaan 14 galaksin kolari tapahtui universumin ollessa iältään kymmenesosa nykyisestä.

Todisteet ovat siis olleet matkalla yli 12 miljardia vuotta. Noihin aikoihin nuorissa galakseissa syntyi tähtiä tuhat kertaa tiuhempaan tahtiin kuin tällä hetkellä Linnunradassa.

Ihan tuoreesta tapauksesta ei ole kyse.

Galaksien kolarointi ei ollut mitenkään tavatonta, koska sitä tapahtuu nykyisinkin. Tutkijoita askarruttaakin se, miten niin nuoressa maailmankaikkeudessa on voinut syntyä jo niin tiiviitä ryppäitä.

”Nimellä” SPT2349-56 tunnetun galaksijoukon 14 jäsentä ovat ahtautuneet ainoastaan kolme kertaa omaa kotigalaksiamme suurempaan avaruuden osaan.

Mitä kolarista sitten seurasi? Sitä ei tiedetä, koska siitä kertova säteily on vasta matkalla meitä kohti. Tähtitieteilijät kuitenkin arvelevat, että galaksit tai ainakin osa niistä sulautui yhteen, ja muodosti valtavan suuren galaksin.

Siinäkään ei ole mitään erikoista, koska kaikkien massiivisten galaksien arvellaan muodostuneen kosmisissa kolareissa. Jopa Linnunrata on ahmaissut sisäänsä pienempiä seuralaisgalaksejaan.

Erikoista sen sijaan on tapahtuman varhainen ajankohta.

Ensimmäisten galaksien arvellaan muodostuneen noin miljardin vuoden ikäisessä maailmankaikkeudessa ja nyt näyttää siltä, että jo noin 400 miljoonaa vuotta myöhemmin ne olivat täydellä vauhdilla muodostamassa tiiviitä joukkoja ja entistä suurempia galakseja.

Teoreettisten mallien mukaan siihen pitäisi kulua aikaa miljardeja vuosia. Ilmeisesti niin ei kuitenkaan ole, vaan nuoren maailmankaikkeuden asukit olivat paljon otaksuttua hätähousuisempia.