Saturnus ja 3 000 vuotta vanha kaukoputki

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Assyrialaiset kuvittelivat Saturnuksen ympärillä kiemurtelevan käärmeitä. Kuva: NASA/ESA/A. Simon (GSFC)/OPAL Team/J. DePasquale (STScI)

Hubble-avaruusteleskooppi otti alkukesästä upean kuvan Saturnuksesta. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, sillä se on ottanut kuvia rengasplaneetasta monta kertaa aiemminkin sitten vuoden 1990, jolloin kaukoputki vietiin Maata kiertävälle radalle.

Saturnus liittyy monella tavalla kaukoputken historiaan. Galileo Galilei – joka sitkeistä uskomuksista huolimatta ei keksinyt mullistavaa havaintolaitetta – näki 1600-luvun alussa Saturnuksen renkaat, mutta ei tunnistanut niitä renkaiksi. Hän luuli näkevänsä kaksi planeettaa kiertävää kuuta.

Renkaiden todellisen luonteen oivalsi Christiaan Huygens vasta vuonna 1655. Tosin hänkin mielsi ne kiinteäksi kiekoksi.

Saturnus on uloin planeetta, joka on tunnettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Se on ollut monissa kulttuureissa tärkeässä asemassa: muiden taivaalla vaeltavien mystisten valopisteiden tapaan sitä on pidetty jumalana.