Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Saturnus ja 3 000 vuotta vanha kaukoputki

Blogit Taivaan tähden 29.7.2018 11:10
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Assyrialaiset kuvittelivat Saturnuksen ympärillä kiemurtelevan käärmeitä. Kuva: NASA/ESA/A. Simon (GSFC)/OPAL Team/J. DePasquale (STScI)

Hubble-avaruusteleskooppi otti alkukesästä upean kuvan Saturnuksesta. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, sillä se on ottanut kuvia rengasplaneetasta monta kertaa aiemminkin sitten vuoden 1990, jolloin kaukoputki vietiin Maata kiertävälle radalle.

Saturnus liittyy monella tavalla kaukoputken historiaan. Galileo Galilei – joka sitkeistä uskomuksista huolimatta ei keksinyt mullistavaa havaintolaitetta – näki 1600-luvun alussa Saturnuksen renkaat, mutta ei tunnistanut niitä renkaiksi. Hän luuli näkevänsä kaksi planeettaa kiertävää kuuta.