Marsista löytyi vettä – osa XVI

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mars Express -luotaimen tutkahavainnot paljastivat eteläiseltä napa-alueelta kuvan keskellä sinisenä kajastavan maanalaisen järven. Kuva: ESA/NASA/JPL/ASI/Univ. Rome (R. Orosei et al.)

Tiedeuutisotsikot toistavat pahasti itseään. Säännöllisen epäsäännöllisesti naapuriplaneetaltamme kerrotaan löytyneen vettä.

Tällä kertaa sitä ei varsinaisesti nähty, ei edes sen jättämiä jälkiä, vaan sen jäljlle päästiin tutkan avulla. Eikä kyse ole jäästä, jota Marsissa on runsain mitoin, vaan nimenomaan nestemäisessä olomuodossa olevasta vedestä.

Marsin vesi ei sinänsä ole ollut enää aikoihin uutinen. Jo 1970-luvulla selvisi, että Marsissa on ollut runsaasti vettä, joka on uurtanut jokiuomia, tulvinut tasangoille ja lainehtinut jopa laajana merenä. Ongelma on ollut, mihin kaikki vesi on kadonnut.

Navoilla sitä on jäänä, samoin pinnan alla ikiroutana. Nestemäisestä vedestä saatiin vihiä, kun harjanteiden ja kraattereiden rinteillä havaittiin vuodenaikojen mukaan muuttuvia valumajälkiä, mutta sittemmin on todettu, että ne eivät välttämättä olekaan veden tekemiä.