Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

”Houston, meillä on ongelma.”

Blogit Taivaan tähden 21.7.2018 10:19
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuun "valloituksesta" on kulunut päivälleen 49 vuotta. Kuva: NASA

Yhdysvaltain avaruusohjelman toiseksi tunnetuin sitaatti on jäänyt elämään, mutta hieman väärässä muodossa. Kun Apollo 13 -aluksen happisäiliö räjähti, komentomoduulin pilotti Jack Swigert ilmoitti lennonjohdolle, että "Houston, we’ve had a problem" – "Houston, meillä on ollut ongelma".

Sen kummemmin Swigert, lennon komentaja Jim Lovell, kuumoduulin pilotti Fred Haise kuin lennonjohtokaan ei tiennyt, millaisia ongelmia olisi vielä edessä ennen kuin miehistö saataisiin turvallisesti takaisin Maahan.