”Houston, meillä on ongelma.”

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kuun ”valloituksesta” on kulunut päivälleen 49 vuotta. Kuva: NASA

Yhdysvaltain avaruusohjelman toiseksi tunnetuin sitaatti on jäänyt elämään, mutta hieman väärässä muodossa. Kun Apollo 13 -aluksen happisäiliö räjähti, komentomoduulin pilotti Jack Swigert ilmoitti lennonjohdolle, että ”Houston, we’ve had a problem” – ”Houston, meillä on ollut ongelma”.

Sen kummemmin Swigert, lennon komentaja Jim Lovell, kuumoduulin pilotti Fred Haise kuin lennonjohtokaan ei tiennyt, millaisia ongelmia olisi vielä edessä ennen kuin miehistö saataisiin turvallisesti takaisin Maahan.

Tänään on kulunut päivälleen 49 vuotta siitä kaikkein kuuluisimmasta sitaatista eli Kuun pinnalle ensimmäisenä astuneen Neil Armstrongin ”pienestä askeleesta ihmiselle, mutta suuresta harppauksesta ihmiskunnalle”.

Apollo 11 -lennosta kulunut liki puoli vuosisataa korostaa hyvin sitä, millaisissa ongelmissa Yhdysvaltain avaruusohjelma on. Apollo-lentojen oli tarkoitus jatkua numeroon 20 saakka ja sen jälkeen tähtäimen oli määrä siirtyä Marsiin, johon piti päästämän 1980-luvulla.