Webb-teleskooppi, avaruuden länsimetro

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Webb-avaruusteleskoopin 6,5-metrinen peili rakentuu kuusikulmaisista palasista. Kuva NASA

Keväällä 1990 avaruussukkulalla vietiin Maata kiertävälle radalle Hubble-avaruusteleskooppi. Se mullisti tähtitieteen, sillä ensi kertaa havaintoja häiritsevän ilmakehän ulkopuolelta voitiin katsella kaukaiseen maailmankaikkeuteen isolla kaukoputkella.

Paitsi että 2,4-metrisen pääpeilin hionta- ja mittavirheen takia teleskooppi oli likinäköinen.

Onneksi Hubble kiertää Maata vain noin 550 kilometrin korkeudessa, joten sitä voitiin käydä huoltamassa paikan päällä. Avaruussukkulalla viety korjausoptiikka paikkasi pahan virheen ja sittemmin muilla huoltolennoilla Hubblen käyttöikää on voitu venyttää paljon kaavailtua pidemmäksi.

Onneksi, sillä sen seuraajaksi alettiin vuonna 1996 suunnitella uutta, entistä isompaa kaukoputkea, joka ei ole vieläkään avaruudessa.