Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Albert Einstein oli oikeassa, Pink Floyd väärässä

Blogit Taivaan tähden 28.6.2018 11:34
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Täysikuu oli aamulla 28. kesäkuuta. Kuva: Markus Hotakainen

Yli satavuotiasta yleistä suhteellisuusteoriaa testataan edelleen, vaikka se on moneen kertaan osoittanut pitävän kutinsa.

Tuoreimmassa testissä tarkasteltiin galaksia nimeltä ESO 325-G004, jonka gravitaatio vääristää kauempana olevan galaksin ympyriäiseksi rinkulaksi. Ilmiö on suhteellisuusteorian ennustama ja siksi tällaista kuvajaista kutsutaan Einsteinin renkaaksi.

Tutkijat määrittivät 450 miljoonan valovuoden etäisyydellä sijaitsevan galaksin massan tarkastelemalla sen tähtien liikkeitä. Kun kiertoliike tunnetaan, voidaan laskea, millainen massa tarvitaan tähtien pitämiseksi havaituilla radoillaan.