”Marsiin on tullut jo syys…”

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Marsin pölymyrsky pahenee päivä päivältä. Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsissa ei kasva metsä- tai muitakaan kukkia, mutta vuodenajat siellä ovat samanlaiset kuin täällä Maassa. Syynä on se, että naapuriplaneettamme pyörimisakseli on kallellaan vain pari astetta enemmän kuin maapallon.

Tai eivät vuodenajat ole tietenkään täysin samanlaiset, sillä Marsissa lämpötila laskee keskikesälläkin kymmeniin pakkasasteisiin ja kevät, kesä, syksy ja talvi ovat melkein tuplasti meikäläisiä pidemmät.

Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla on nyt alkusyksy. Sikäläinen syyspäiväntasaus oli reilu (Maan) kuukausi sitten ja talvipäivänseisaus osuu meidän lokakuumme puolivälin paikkeille. Ja kuten maapallolla, myös Marsissa syksy tuo tullessaan myrskyjä.

Punaisella planeetalla on vettä – nykyisin – niin vähän ja sekin vähä on melkein kokonaan jäänä, että meidän syysmyrskyjämme vastaavia myräköitä ei siellä riehu. Veden sijasta taivaalta sataa rutikuivaa pölyä.