Mysteeriaaltouutinen on mysteeri tutkijoillekin

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Revontulet on näkyvin esimerkki Maan lähiavaruuden ilmiöistä. Kuva: NASA

Iltalehti uutisoi pari päivää sitten, että Helsingin yliopiston tutkija valittiin johtamaan kansainvälistä avaruusfysiikkaryhmää. Asia olikin uutisoinnin arvoinen, mutta otsikon alkupuoliskon jälkeen itse uutinen muuttuu mysteeriksi.

Ainakin Facebook-päivitysten perusteella alan asiantuntijat(kin) ovat ymmällään siitä, mistä ihmeestä tässä oikein on kyse. ”Mysteeriaallot ovat suurimpia avaruusfysiikan kysymyksiä.”

Kun lukee Helsingin yliopiston alkuperäisen tiedotteen, ”mysteeri” alkaa selvitä.

Tutkimuksen kohteena ovat sähkömagneettiset aallot, jotka etenevät Maan magneettikentässä, sekä mekanismi, jolla ne syntyvät ja tänne päätyvät. Apuna on esimerkiksi huippuluokan laskentamalli Vlasiator, jolla voidaan tarkastella aaltojen alkuperää ja käyttäytymistä.