Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mustia aukkoja ei ehkä olekaan

Blogit Taivaan tähden 16.6.2018 22:07
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mustien aukkojen törmäys synnyttää gravitaatioaaltoja. Tai sitten ei. Kuva: NASA

LIGO-observatorioiden syksyllä 2015 havaitsemat ensimmäiset gravitaatioaallot syntyivät kahden mustan aukon törmätessä 1,3 miljardin valovuoden etäisyydellä. Kosminen kolari sai aika-avaruuden väreilemään ja äärimmäisen heikko aaltoilu onnistuttiin havaitsemaan superherkillä mittalaitteilla.

Vai oliko kyseessä sittenkään mustien aukkojen törmäys? Mustia aukkoja ei välttämättä ole edes olemassa, ainakin jos belgialaisen KU Leuven -yliopiston tutkijoita on uskominen.

Mustien aukkojen ongelmana on ollut alusta lähtien niiden tapahtumahorisontti. Sillä etäisyydellä gravitaatio kasvaa niin voimakkaaksi, että huikeasta nopeudestaan huolimatta edes valo ei pääse karkuun mustan aukon tiukkaa otetta.