Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta ja mustekalat avaruudesta

Blogit Taivaan tähden 10.6.2018 20:23
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Ovatko kalmarit avaruuden muukalaisia? Kuva: Hans Hillewaert/CC BY-SA 4.0

Avaruusolentojen on arveltu vierailleen maapallolla niin menneinä aikoina kuin nykyisinkin. Hurjimpien väitteiden mukaan ne – tai he – ovat keskuudessamme tälläkin hetkellä.

Tuoreimman teorian perusteella kosmisia vieraita edustavat tätä nykyä mustekalat.

Ulkomuodon perusteella noiden merten nilviäisten olisi helppo uskoa olevan kotoisin jostain aivan muualta kuin täältä maapallolta. Vaikea kuvitella, että ruumiinrakenne voisi poiketa enemmän esimerkiksi meistä ihmisistä tai ylipäätään nisäkkäistä.

”Biofysiikan ja molekyylibiologian edistys” -nimisessä lehdessä on julkaistu artikkeli, jossa pohditaan mustekalojen alkuperää, jolla ei olisi välttämättä mitään tekemistä maanpäällisen evoluution kanssa.

Yksi artikkelin kirjoittajista on Chandra Wickramasinghe, joka aikoinaan kehitteli Fred Hoylen kanssa teorioita siitä, miten elämä on tullut maapallolle avaruudesta komeettojen mukana. Heidän mukaansa myös influenssaepidemiat olisivat kosmista alkuperää, koska ne puhkeavat ympäri maailman jokseenkin yhtä aikaa.

Hoyle puolestaan muistetaan erityisesti pysyvän tilan teoriasta, joka haastoi ajatuksen maailmankaikkeuden synnystä alkuräjähdyksen seurauksena. Ansioistaan aateloitu tutkija tuli antaneeksi myös nimen oman teoriansa kilpailijalle, kun hän käytti siitä radiohaastattelussa halventavaksi tarkoitettua nimitystä ”Big Bang”.

Sittemmin Hoylen teorialta on pudonnut pohja, kun havaintoihin perustuvat todisteet ovat vahvasti alkuräjähdysteorian kannalla.

Tuoreen hypoteesin mukaan elämän evoluutioon ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet avaruudesta tulleet virukset. Ne saivat aikaan esimerkiksi merissä esiintyneiden elämänmuotojen monimuotoistumisen noin 500 miljoonaa vuotta sitten.

Nämä kummalliset oliot ovat peräisin avaruudesta.

Noihin aikoihin alkoi pääjalkaisten ”maailmanvalloitus”, joka tapahtui hyvin nopeasti. Ja nykyisistä pääjalkaisista valtaosa on mustekaloja. Niiden geeniperimä on tutkijoiden mukaan yhtä outo ja omituinen kuin niiden ulkomuotokin.

Artikkelin kirjoittajien mielestä se osoittaa, että nämä kummalliset oliot ovat peräisin avaruudesta. Mustekalojen genomi saapui – tai tuotiin – maapallolle syväjäädytettynä, ja otollisissa oloissa, merten syvyyksissä, siitä kehittyi aiemmin tuntemattomia lajeja, jotka edelleen uiskentelevat maailman merissä.

Oliko kyseessä pelkkä koe, jolla testattiin maapallon sopivuutta eksoottiselle elämänmuodolle vai vakaassa aikomuksessa tehty ”miehitys”, jolla pyrittiin ottamaan haltuun elämälle suotuisa planeetta?