Kuolontähti tulee – oletko valmis?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Gliese 710 ei näytä erityisen vaaralliselta tähdeltä. Kuva: SIMBAD/DSS

Päivämme ovat luetut. Gliese 710 -nimellä tunnettu tähti on tulossa suoraan meitä kohti. Komeetta- ja asteroidiparvet pommittavat maapalloa. Mitään ei ole tehtävissä.

Ainakin jos on uskominen tutkijoita – tai tarkemmin sanottuna heidän tekemäänsä tutkimusta uutisoivia kohutiedejulkaisuja.

Uutinen ei oikeastaan ole enää edes uutinen. Tällä hetkellä yli 60 valovuoden etäisyydellä Käärmeen tähdistön suunnassa sijaitsevan tähden liikkeeseen ja liikkeen suuntaan kiinnitettiin huomiota jo parikymmentä vuotta sitten: se on todella matkalla kohti Aurinkokuntaa yli 50 000 kilometrin tuntinopeudella.

Arviot ohituksen likeisyydestä vaihtelevat, mutta ihan napakympistä ei ole kyse. Aiempien arvioiden mukaan Gliese 710 kulkisi Aurinkokunnan ohi noin valovuoden etäisyydeltä, kun lähin tähti Proxima Centauri on hieman yli neljän valovuoden etäisyydellä.