Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

”Siinäkö kaikki?” – Kuukävelijöitä on enää neljä

Blogit Taivaan tähden 30.5.2018 12:03
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Alan Bean pystyttämässä tutkimuslaitteistoa Kuun pinnalle. Etualalla näkyy kuvan ottaneen Pete Conradin varjo. Kuva: NASA

Keskuudestamme on taas poistunut yksi Kuussa käyneistä astronauteista. Alan Bean oli Apollo 12 -lennolla kuumoduulin pilottina – vaikka todellisuudessa alusta ohjasi komentaja Pete Conrad – ja astui marraskuussa 1969 neljäntenä ihmisenä Kuun pölyiselle kamaralle.

Vuosia kestänyt koulutus kulminoitui 31,5 tuntiin Kuun pinnalla. Kun miehistö oli paluumatkalla kohti Maata, Bean esitti Conradille otsikon kysymyksen: ”Siinäkö kaikki?” – “Is that all there is?” Niin paljon jäi näkemättä, tekemättä ja kokematta.