”Siinäkö kaikki?” – Kuukävelijöitä on enää neljä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Alan Bean pystyttämässä tutkimuslaitteistoa Kuun pinnalle. Etualalla näkyy kuvan ottaneen Pete Conradin varjo. Kuva: NASA

Keskuudestamme on taas poistunut yksi Kuussa käyneistä astronauteista. Alan Bean oli Apollo 12 -lennolla kuumoduulin pilottina – vaikka todellisuudessa alusta ohjasi komentaja Pete Conrad – ja astui marraskuussa 1969 neljäntenä ihmisenä Kuun pölyiselle kamaralle.

Vuosia kestänyt koulutus kulminoitui 31,5 tuntiin Kuun pinnalla. Kun miehistö oli paluumatkalla kohti Maata, Bean esitti Conradille otsikon kysymyksen: ”Siinäkö kaikki?” – “Is that all there is?” Niin paljon jäi näkemättä, tekemättä ja kokematta.

Kyllä, kaikki oli siinä. Ja ehkä paras osa jäi hyvästä suunnitelmasta huolimatta kokonaan toteuttamatta.

Apollo 11 -lennolLa otetuissa kuvissa näkyy lähinnä Buzz Aldrin, jota Neil Armstrong kuvasi ahkerasti eri työtehtävissä 2,5 tunnin kuukävelyn aikana. Aldrin puolestaan ei ollut kovin innokas ikuistamaan lennon komentajaa, sillä alun perin Aldrinin oli määrä astua Kuun pinnalle ennen Armstrongia.