Uskokaa nyt, Pluto EI ole planeetta

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Planeetta vai kääpiöplaneetta – ja miksi? Kuva: NASA/Johns Hopkins University APL/SRI

Joillekin tuntuu olevan ylivoimaista sulattaa vuonna 2006 tehty päätös Pluton ”alentamisesta” planeettojen luokasta kääpiöplaneetaksi.

IAU:n eli Kansainvälisen tähtitieteen unionin taannoiseen kokoukseen, sen aikana muotoiltuun planeetan viralliseen määritelmään ja konferenssiviikon lopuksi järjestettyyn äänestykseen liittyy joitakin kummallisuuksia, mutta päätös mikä päätös.

Pluto ei ole planeetta vaan muodostaa asteroidivyöhykkeellä majailevan Cereksen – aiemmin asteroidin – ja muutaman Aurinkokunnan ulkolaidoilla kiertävän Kuiperin vyöhykkeen kappaleen kanssa kääpiöplaneettojen luokan.

Viimeksi tuohtumustaan purkivat Washington Postin sivuilla David Grinspoon ja Alan Stern. Alkuviikosta julkaistussa pitkässä vuodatuksessa kaksikko tekee parhaansa todistaakseen, että Pluto pitäisi edelleen tai uudelleen luokitella planeetaksi.