Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kyllä mönkijän pitäisi liikkua – tai se ei ole mönkijä

Blogit Taivaan tähden 7.5.2018 18:06
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Marsin ensimmäiset mönkijät eivät päässeet näyttämään kykyjään. Kuva: VNIITransMash

5. toukokuuta laukaistiin kohti Marsia taas uusi luotain. Tapausta uutisoitiin jopa otsikolla ”Nasa lähetti Marsiin mönkijän”.

Ei ihan. Tai ei oikeastaan läheskään.

InSight, joka nimenä on avaruusalan perinteitä vaalien näppärä lyhenne sanoista ”Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, laskeutuu punaisen planeetan pinnalle ensi marraskuun lopulla.

Eikä sen jälkeen hievahdakaan.

Luotaimen oli määrä päästä matkaan jo keväällä 2016, mutta maan- tai pikemminkin marsinjäristyksiä mittaavien ilmaisimien tyhjiökammiossa todettiin vuoto. Korjaus ei onnistunut ajoissa, joten laukaisua jouduttiin lykkäämään yli kahdella vuodella. Marsiin kun ei voi lähettää luotaimia kuin tiettyinä ajankohtina, jolloin se on sopivassa asemassa Maahan nähden.