Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Jokaisessa vappupallossa asuu pieni alkuräjähdys

Blogit Taivaan tähden 30.4.2018 11:27
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Ilman maailmankaikkeuden alkuhetkiä ei olisi vappupalloja – ei tosin vappuakaan. Kuva: Helen Warren/CC BY-SA 2.5

Katukuvassa näkyy taas hetken korkeita foliopallotorneja ja niiden liepeillä silmät loistaen vaikeaa valintaa tekeviä lapsia. Värikkäät vappupallot pysyvät ilmassa siksi, että niiden sisällä on viesti maailmankaikkeuden ensihetkiltä.

Takavuosikymmeninä vappupallojen noste saatiin aikaan vedyllä, joka on kaikkein kevein ja samalla maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Siinä oli kuitenkin omat vaaransa, sillä vety on hyvin räjähdysherkkä aine.