Jokaisessa vappupallossa asuu pieni alkuräjähdys

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Ilman maailmankaikkeuden alkuhetkiä ei olisi vappupalloja – ei tosin vappuakaan. Kuva: Helen Warren/CC BY-SA 2.5

Katukuvassa näkyy taas hetken korkeita foliopallotorneja ja niiden liepeillä silmät loistaen vaikeaa valintaa tekeviä lapsia. Värikkäät vappupallot pysyvät ilmassa siksi, että niiden sisällä on viesti maailmankaikkeuden ensihetkiltä.

Takavuosikymmeninä vappupallojen noste saatiin aikaan vedyllä, joka on kaikkein kevein ja samalla maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Siinä oli kuitenkin omat vaaransa, sillä vety on hyvin räjähdysherkkä aine.

Muutamien kohtalokkaiden tapausten jälkeen vety alettiin korvata heliumilla, joka on toiseksi kevein ja samalla maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine. Päinvastoin kuin kemiallisiin reaktioihin kärkkäästi kärttävä vety, helium karttaa kanssakäymistä muiden alkuaineiden kanssa.

Ja hommansa se hoitaa vappupalloissa melkein yhtä tehokkaasti kuin vety: heliumin aiheuttama noste on vain muutaman prosentin pienempi kuin vedyn.