Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kännykällä Kuun kääntöpuolelle

Blogit Taivaan tähden 17.4.2018 20:59
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Haluatko nähdä Tsiolkovskin? Valitan, ei onnistu Maasta käsin. Kuva: Huawei

Huaweilla on käynnissä näyttävä mainoskampanja. P20 Pro -kännykän keulakuvaksi on värvätty Wonder Woman -näyttelijä Gal Gadot – eikä tässä vielä kaikki.

Uudessa mallissa on Leican ”kolmoiskamera” ja haastavampia valaistusolosuhteita varten on tarjolla ”Night Mode” -toiminto. Sillä voi ottaa käsivaralta kuvia pitkilläkin valotusajoilla – vaikka tähtitaivaasta.

Valmistajan mukaan kännykän tekoäly huolehtii siitä, että kuvat eivät ole tärähtäneitä eivätkä suttuisia, vaikka kädet väistämättä vispaavat useiden sekuntien mittaisten valotusten aikana.

Koska en ole älypuhelinta kokeillut, en kommentoi tätä houkuttelevaa ominaisuutta sen kummemmin. Kännykän ”yömoodia” mainostavassa videossa sen sijaan voi sanoa lupailtavan totaalisen mahdottomia.

Susi katselee täysikuuta kallionkielekkeeltä. Pimeydestä astuu esiin tummapukuinen nainen, joka virtuaalisesti zoomaa Kuuhun. Kokoaan kasvattavan kiertolaisemme pinnalta erottuu yhä pienempiä ja pienempiä kraattereita.

Ja kas: mikäs musta läikkä kuvaajan oikean käden vieressä näkyykään?

Sehän on Tsiolkovski, laavan osittain täyttämä kraatteri, jonka keskellä on vaaleana täplänä erottuva keskusvuori.

Kraatterin olemassaolosta ei edes tiedetty ennen lokakuuta 1959.

Apollo-ohjelman ”hulluina” vuosina oli hetken esillä jopa ajatus, että jollain lennolla laskeuduttaisiin tuon lähes 3,5 kilometrin korkuisen vuoren huipulle.

Mitäs erikoista siinä on, että Kuun pinnalla erottuu jokin kraatteri? Niitähän on siellä tuhansia ja taas tuhansia, pysyvänä muistona vuosimiljardien takaisesta asteroidipommituksesta.

Tsiolkovski sattuu kuitenkin olemaan Kuun kääntöpuolella, joka ei koskaan näy Maahan, koska Kuu kääntää aina saman puolen, tutun ”kuu-ukon” naaman, kohti Maata.

Kraatterin olemassaolosta ei edes tiedetty ennen lokakuuta 1959, jolloin Neuvostoliiton Luna 3 -luotain lähetti ensimmäiset kuvat Kuun tuntemattomasta pallonpuoliskosta.

Kuu tosin ”huojuu” Maata kiertäessään sen verran, että pääsemme näkemään aika ajoin hieman kääntöpuolellekin, mutta Tsiolkovskiin saakka kurkistelu ei yllä. Kuvitteellinen raja, jonka tuolta (kuvassa oikealta) puolelta emme näe mitään, kulkee pystysuoraan suunnilleen mainosvideossa näkyvän Kuun keskellä.

Mitä sitten? Monien mielestä varmaan pikku juttu; Kuuhan on mainosvideossa vain havainnollistamassa uuden kameramallin kuvausominaisuuksia. Eihän nyt mainoksiin kukaan muutenkaan tosissaan usko.

Eipä uskottavuutta ainakaan lisää se, että Kuun kuvaamista havainnollistavaa mainosvideota tehtäessä ei ole vaivauduttu ottamaan selvää, miten Kuu oikeasti taivaalla näkyy.