Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Avaruus, melkein käymätön korpimaa – ehkä vielä pitkään

Blogit Taivaan tähden 26.3.2018 14:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Entinen Deep Space Gateway eli tuleva Lunar Orbital Platform-Gateway Kuuta kiertävällä radalla. Kuva: NASA

Hyvältähän homma näyttää.

Kansainvälinen avaruusasema ISS on ollut miehitettynä jatkuvasti vuodesta 2000 lähtien, kiertoradalla on käynyt yli 500 astro- ja kosmonauttia, ja NASAlla on käynnissä peräti neljä miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaa – mitä nyt pienenä kauneuspilkkuna kiinalaisten Tiangong 1 -avaruusasema on tulossa lähipäivinä rytinällä alas.

NASAn SLS eli Space Launch System on kehitteillä oleva kantorakettijärjestelmä, joka pitäisi saada käyttöön ensi vuoden lopulla. Siihen kytkeytyy Orion-alus, joka muistuttaa muinaista Apollo-kuulentojen komentomoduulia, mutta on isompi ja tietysti viitisenkymmentä vuotta modernimpi. Euroopan avaruusjärjestölläkin on näppinsä pelissä, sillä se rakentaa Orionin huoltomoduulia.