Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Avaruus, melkein käymätön korpimaa – ehkä vielä pitkään

Blogit Taivaan tähden 26.3.2018 14:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Entinen Deep Space Gateway eli tuleva Lunar Orbital Platform-Gateway Kuuta kiertävällä radalla. Kuva: NASA

Hyvältähän homma näyttää.

Kansainvälinen avaruusasema ISS on ollut miehitettynä jatkuvasti vuodesta 2000 lähtien, kiertoradalla on käynyt yli 500 astro- ja kosmonauttia, ja NASAlla on käynnissä peräti neljä miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaa – mitä nyt pienenä kauneuspilkkuna kiinalaisten Tiangong 1 -avaruusasema on tulossa lähipäivinä rytinällä alas.

NASAn SLS eli Space Launch System on kehitteillä oleva kantorakettijärjestelmä, joka pitäisi saada käyttöön ensi vuoden lopulla. Siihen kytkeytyy Orion-alus, joka muistuttaa muinaista Apollo-kuulentojen komentomoduulia, mutta on isompi ja tietysti viitisenkymmentä vuotta modernimpi. Euroopan avaruusjärjestölläkin on näppinsä pelissä, sillä se rakentaa Orionin huoltomoduulia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu