Avaruus, melkein käymätön korpimaa – ehkä vielä pitkään

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Entinen Deep Space Gateway eli tuleva Lunar Orbital Platform-Gateway Kuuta kiertävällä radalla. Kuva: NASA

Hyvältähän homma näyttää.

Kansainvälinen avaruusasema ISS on ollut miehitettynä jatkuvasti vuodesta 2000 lähtien, kiertoradalla on käynyt yli 500 astro- ja kosmonauttia, ja NASAlla on käynnissä peräti neljä miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaa – mitä nyt pienenä kauneuspilkkuna kiinalaisten Tiangong 1 -avaruusasema on tulossa lähipäivinä rytinällä alas.

NASAn SLS eli Space Launch System on kehitteillä oleva kantorakettijärjestelmä, joka pitäisi saada käyttöön ensi vuoden lopulla. Siihen kytkeytyy Orion-alus, joka muistuttaa muinaista Apollo-kuulentojen komentomoduulia, mutta on isompi ja tietysti viitisenkymmentä vuotta modernimpi. Euroopan avaruusjärjestölläkin on näppinsä pelissä, sillä se rakentaa Orionin huoltomoduulia.

Systeemiä olisi tarkoitus käyttää muun muassa uuden avaruusaseman rakentamiseen, mutta ei suinkaan Maata vaan Kuuta kiertävälle radalle. Aiemmin nimellä Deep Space Gateway tunnettu asema sai tuoreessa budjettiesityksessä uudeksi nimekseen Lunar Orbital Platform-Gateway (onko se oikeasti jonkun mielestä parempi?).