Vautsi! Kolme planeettaa kerralla

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Löydätkö kuvasta kolmannen planeetan? En minäkään. Kuva: Markus Hotakainen

Joissakin alan aviiseissa ja nettisivustoilla on hehkutettu, kuinka juuri nyt on ”ainutlaatuinen mahdollisuus kokea harvinainen ilmiö”: iltataivaalla on näkyvissä yhtä aikaa peräti kolme Aurinkokunnan planeettaa.

Ajankohtakin on ollut tiedossa, upea näky oli tarjolla maanantaina 19.3. Eli se meni jo.

Huoh… Totta, maanantaina oli auringonlaskun jälkeen mahdollisuus nähdä Merkuriuksen ja Venuksen ohella myös Uranus. Tosin niin oli sunnuntaina ja vielä tiistainakin, ja muutamana muunakin päivänä sekä ennen sunnuntaita että tiistain jälkeen. Jos vain sää oli tai on suosiollinen.

Venus itse asiassa näkyy koko kevään ja Uranuskin vaeltaa melko hissuksiin Auringon taakse. Tai todellisuudessa tietysti Maa kulkee radallaan sellaiseen asemaan, että Uranus häipyy näkyvistä. Merkurius sen sijaan katoaa pikaisemmin Auringon loisteeseen, kun se kiertyy radallaan Maan ja Auringon väliin.