Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mustat aukot aiheuttavat muistihäiriöitä

Blogit Taivaan tähden 28.2.2018 08:54
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kiinnostaisiko matka supermassiiviseen mustaan aukkoon? Kuva: ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser

Mustat aukot, nuo avaruuden hooverit, eivät ole sellaisia monstereita kuin esimerkiksi John Taylor maalaili 1970-luvulla kirjassaan Mustat aukot – tuhoutuuko maailmankaikkeus. Ne voivat kuitenkin tuhota menneisyyden.

Toisaalta mustaan aukkoon päätynellä uskalikolla ei ole ihmeemmin tulevaisuuttakaan. Uusimman teoreettisen tutkimuksen perusteella kosmisen syöverin sisuksissa menneen ja tulevan yhteys katkeaa jo ennen kuin maailmankaikkeudenmatkaajalle käy kehnosti.