Mustat aukot aiheuttavat muistihäiriöitä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kiinnostaisiko matka supermassiiviseen mustaan aukkoon? Kuva: ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser

Mustat aukot, nuo avaruuden hooverit, eivät ole sellaisia monstereita kuin esimerkiksi John Taylor maalaili 1970-luvulla kirjassaan Mustat aukot – tuhoutuuko maailmankaikkeus. Ne voivat kuitenkin tuhota menneisyyden.

Toisaalta mustaan aukkoon päätynellä uskalikolla ei ole ihmeemmin tulevaisuuttakaan. Uusimman teoreettisen tutkimuksen perusteella kosmisen syöverin sisuksissa menneen ja tulevan yhteys katkeaa jo ennen kuin maailmankaikkeudenmatkaajalle käy kehnosti.

Jos jättiläistähti luhistuu mustaksi aukoksi, se on kooltaan niin pieni, että kaikki sen tapahtumahorisontin eli ”viimeisen rajan” tuolle puolen joutuva murskautuu välittömästi. Itse asiassa niin käy jo ennen rajan ylittämistä, sillä gravitaation aiheuttamat vuorovesivoimat venyttävät ja vanuttavat niin perusteellisesti, että lujinkin aine hajoaa alkeishiukkasiksi.

Mikäli mustalla aukolla on massaa miljoonia tai miljardeja kertoja Aurinkoa enemmän, sen sisään voi selvitä ehjänä. Tosin sieltäkään ei ole paluuta; myynnissä on vain menolippuja.