Mikäli meteli häiritsee, ajattele äänekkäästi

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Korva kerää äänet, mutta vasta aivot kuulevat ne. Kuva: Markus Hotakainen

Jos kuulet päässäsi ääniä, ne ovat omia ajatuksiasi – joko tietoisia tai tiedostamattomia, alitajunnasta kumpuavia aatoksia. Sisäiset äänet voivat kuitenkin vaikuttaa myös ulkoiseen maailmaan tai ainakin sieltä kantautuvaan meluun.

Useimmiten tilanne on päinvastainen. Ympäristön häly haittaa keskittymistä eikä ainakaan syvällisemmästä ajattelusta tule mitään. Jälleen kerran jumittavaa metroa odotellessasi alat lukea kirjaa, mutta päädyt tuijottamaan samaa sivua minuuttitolkulla, kun kärsimättömät kanssamatkustajat motkottavat korvan juuressa.

Ei hätää, sillä ratkaisuna on ajatteleminen äänekkäämmin. Tai kirjan tapauksessa lukeminen ajatuksissaan ”ääneen” ja mitä kovemmalla volyymilla, sitä parempi.

Kuulostaa – kirjaimellisesti – oudolta.