Jes, kohta saa oikean valomiekan!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Vaihtuuko tehostemiekka joskus aitoon? Kuva: Markus Hotakainen

1970-luvun lopulta lähtien jokaisen Tähtien sota -fanaatikon hartaana toiveena on ollut, että jediritarien valomiekka olisi todellisuutta. Saagan uusissa elokuvissakin joudutaan kuitenkin tyytymään tehosteisiin ja faneille on tarjolla vain ”halpoja kopioita”, joissa ledit loistavat muoviputkessa.

Ongelmana on fotonien vastentahtoisuus olla tekemisissä toistensa kanssa. Jos vaikkapa kaksi taskulampun kiilaa suuntaa ristikkäin, valohiukkaset kulkevat kummassakin kiilassa kuin risteävää hiukkasliikennettä ei olisikaan.

Nyt kuuluu maailmalta kummia. Tuoreen tutkimuksen mukaan harras, joskin totaalisen utopistiselta tuntunut toive saattaa jonain päivänä toteutua.

MIT:ssä eli Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa on onnistuttu suostuttelemaan fotonit keskustelemaan keskenään. Ne ovat hämmästyksissään takertuneet toisiinsa ja muodostaneet täysin uudenlaista fotoniainetta.