Maata ei kannata ostaa Kuusta

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
”Avara ja aurinkoinen tontti entisen järven rannalta rajoittamattomalla rakennusoikeudella.” Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Kiinteistömarkkinat ovat laajentuneet avaruuteen, itse asiassa jo aikoja sitten. Tonttimaata on kaupiteltu Kuusta ja Marsista 1980-luvulta lähtien. 

Tuolloin Dennis Hope äkkäsi, että taivaankappaleita koskevassa kansainvälisessä laissa on porsaanreikä. Siinä puhutaan valtioista, ei yksityishenkilöistä. 

Niinpä Hope yksityishenkilönä ”valtasi” Aurinkokunnan kappaleet ja alkoi kaupitella niitä maailmalle. Hän ei ole alalla yksin, sillä netistä löytyy useita kaupustelijoita. Jokainen niistä tuntuu olevan huolissaan, etteivät asiakkaat vain mene tekemään hankintaansa kilpailevalta yrittäjältä, jolla ei oikeasti ole oikeuksia myydä maata Kuusta tai Marsista.

Kuinka hyvää bisnestä kosminen kiinteistönvälitys sitten on? Asiakkaita huijaaville nettisivustoille se on ilmeisen kannattavaa, koska humpuukihomma jatkuu edelleen. Ja miksi ei olisi? Kulut koostuvat muutaman aanelosen tulostamisesta ja postittamisesta, joten kate on kova.