Miltä avaruus tuoksuu? Makealta mantelilta

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Bentsonitriiliä löydettiin Green Bankin radioteleskoopilla Härän tähdistön suunnassa sijaitsevasta molekyylipilvestä TMC-1 (Taurus Molecular Cloud 1). Kuva: B. McGuire, B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

 

Kyse ei ole Annals of Improbable Research -lehden jakaman parodisen Ig Nobel -palkinnon ansaitsevasta tutkimuksesta vaikka tulos voi siltä kuulostaakin. Tutkijat ovat löytäneet tähtienvälisestä avaruudesta bentsonitriiliä, joka väritöntä nestettä. Ja se todellakin tuoksuu makealta mantelilta.

Avaruuden olosuhteissa tämä orgaaninen molekyyli ei tietenkään ole nestemäisessä muodossa, vaan hyvin harvana kaasuna. Eikä se tuoksu avaruudessa miltään, koska tiheimmissäkin tähtienvälisissä pilvissä vallitsee lähes tyhjiö. Ei sellaisessa voi haistella mitään.

Tuoksu ei muutenkaan ole tehdyssä löydössä oleellinen asia. Bentsonitriili saattaa tarjota selityksen kymmeniä vuosia tutkijoita askarruttaneelle hehkulle, joka havaitaan niin Linnunradassa kuin muissakin galakseissa.