Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Miltä avaruus tuoksuu? Makealta mantelilta

Blogit Taivaan tähden 13.1.2018 11:14
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Bentsonitriiliä löydettiin Green Bankin radioteleskoopilla Härän tähdistön suunnassa sijaitsevasta molekyylipilvestä TMC-1 (Taurus Molecular Cloud 1). Kuva: B. McGuire, B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)

 

Kyse ei ole Annals of Improbable Research -lehden jakaman parodisen Ig Nobel -palkinnon ansaitsevasta tutkimuksesta vaikka tulos voi siltä kuulostaakin. Tutkijat ovat löytäneet tähtienvälisestä avaruudesta bentsonitriiliä, joka väritöntä nestettä. Ja se todellakin tuoksuu makealta mantelilta.

Avaruuden olosuhteissa tämä orgaaninen molekyyli ei tietenkään ole nestemäisessä muodossa, vaan hyvin harvana kaasuna. Eikä se tuoksu avaruudessa miltään, koska tiheimmissäkin tähtienvälisissä pilvissä vallitsee lähes tyhjiö. Ei sellaisessa voi haistella mitään.