Astronautit ovat yhä kuumempaa hottia

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Astronautit käyvät kuumana etenkin avaruuskävelyiden aikana. Piers Sellers vietti heinäkuussa 2006 yli seitsemän tuntia Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. Kuva: NASA

Painottomuus on äkkiseltään kiva asia. Avaruusaluksissa ja -asemilla leijutaan ilmassa ja liikkuminen on helppoa: pieni tuuppaus ja siirtyminen vaikkapa tutkimusmoduulin päästä toiseen sujuu ihan itsestään.

Pelkkää auvoa avaruuden painottomuus ei kuitenkaan ole, pikemminkin se on melkoinen riesa. Mikään ei pysy paikallaan, kun vähäisinkin ilmavirtaus laittaa esineet liikkeeseen. Sekin on silti pientä verrattuna elimistöön kohdistuvaan rasitukseen.

Useimmat astro- ja kosmonautit kärsivät avaruuslentonsa ensimmäisinä päivinä avaruussairaudesta, joka muistuttaa oireiltaan klassista merisairautta. Huimausta, heikotusta, huonoa oloa, jopa oksentelua. Tasapainoelimiltä ja -aistilta menee tovi uusiin olosuhteisiin totuttautumisessa. 

Muutamassa päivässä huono olo menee yleensä ohi, mutta mitä pidempään avaruudessa oleskelee, sitä vakavampia vaikutuksia painottomuudella on yleiskuntoon.