Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Astronautit ovat yhä kuumempaa hottia

Blogit Taivaan tähden 8.1.2018 11:50
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Astronautit käyvät kuumana etenkin avaruuskävelyiden aikana. Piers Sellers vietti heinäkuussa 2006 yli seitsemän tuntia Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. Kuva: NASA

Painottomuus on äkkiseltään kiva asia. Avaruusaluksissa ja -asemilla leijutaan ilmassa ja liikkuminen on helppoa: pieni tuuppaus ja siirtyminen vaikkapa tutkimusmoduulin päästä toiseen sujuu ihan itsestään.

Pelkkää auvoa avaruuden painottomuus ei kuitenkaan ole, pikemminkin se on melkoinen riesa. Mikään ei pysy paikallaan, kun vähäisinkin ilmavirtaus laittaa esineet liikkeeseen. Sekin on silti pientä verrattuna elimistöön kohdistuvaan rasitukseen.