Vuosi vaihtuu väärään aikaan

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Vuoden 2017 viimeinen aamunsarastus. Kuva: Markus Hotakainen

 

2017, 2018… Vuoden vaihtuminen on taas käsillä. Maapallo ohittaa Aurinkoa kiertävällä vuotuisella radallaan pisteen – joka ei ole millään lailla merkittävä tai muista Maan kiertoradan kohdista poikkeava. On vain päätetty, että 31. joulukuuta on vielä tämä vuosi, 1. tammikuuta uusi vuosi.

Traditio on vanha, sillä se periytyy jo muinaisilta roomalaisilta yli kahden vuosituhannen takaa. Välimeren rantamilla juhlittiin tammikuun alussa kaksikasvoista Janusta, joka oli alkujen, loppujen ja siirtymien jumala. Muiden muassa. 

Tässä välissä niin muualla maailmassa kuin Suomessakin on vuoden vaihtumista juhlittu myös muulloin, meillä esimerkiksi kekrinä. Sen ajankohta puolestaan on alkujaan vaihdellut loppukesästä myöhäiseen syksyyn, sen mukaan miten maanviljelyyn liittyvät syystyöt on saatu siltä vuodelta päätökseen.