Suomen 100 vuodenaikaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Talvi, syksy, talvi… Vuodenajat ovat entistä lyhyempiä. Kuvat: Markus Hotakainen

Kevät, kesä, syksy, talvi. Näinhän vuodenajat joskus muinoin Aapisesta ja nyttemmin varmaan jostain mobiiliappsista on päähän päntätty. 

Yksi Suomen rikkauksista on vaihtelevat vuodenajat, mutta nykyisin niiden vaihtelu alkaa mennä ihan överiksi. Etenkin tänä vuonna kevättä ja vilakkaa kesää on seurannut loputtomalta tuntuva syksyn ja talven vuorottelu.

Yhtenä päivänä voi olla pikkupakkanen ja maa on yöllisen lumisateen jäljiltä valkoinen. Seuraavana päivänä sataa kaatamalla ja maailma mustuu. Päivä tai pari, muutama korkeintaan, ja taivaalta tipahtelee taas lumihiutaleita kuuraiseen maahan – kunnes ”lännestä saapuu laaja sadealue” ja kaikki on jälleen kerran pelkkää mutaa.

Nykyisin vuodenaikarimpsu olisikin osuvampi muodossa kevät, kesä, syksy, talvi, syksy, talvi, syksy, talvi, syksy, talvi… Lähes päivittäin pitää miettiä uusiksi, mitä ulos lähtiessään laittaa päälle ja etenkin jalkaan. Luulisi Nokian kumisaapaskurssin kukoistavan.