Kohu-uutinen: Marsista ei löytynyt vettä

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Esimerkiksi vajaan neljän kilometrin läpimittaisen Tivat-kraatterin seinämiä kirjovat tummat juovat ovat veden sijasta hiekan synnyttämiä. Kuva: NASA/JPL/University of Arizona/USGS

Viime vuosina on moneen kertaan, jopa kyllästymiseen asti uutisoitu, kuinka Marsista on löytynyt vettä. Totta, kyllä sitä on: jäänä niin napalakeissa kuin ikiroutana, mutta nestemäisenä huomattavasti vähemmän. 

Paitsi kolmisen miljardia vuotta sitten, jolloin planeetan ilmasto oli paljon nykyistä lämpimämpi. Sittemmin ilmastonmuutos kuivatti meret ja jäädytti planeetan. 

Aikoinaan asuttuna pidetyssä Marsissa ei ole myöskään 1800-luvun piirroksista ja kartoista tuttuja veden täyttämiä kanavia. Vesi on silti muodostanut kukkuloiden ja kraattereiden rinteisiin tummia juovia. Tai niin on tähän saakka yleisesti uskottu.

Jopa reilun sadan asteen pakkasesta ja hyvin harvasta kaasukehästä huolimatta punaisen planeetan pinnalla arveltiin esiintyvän siellä täällä nestemäisessä olomuodossa olevaa vettä. Syystä tai toisesta sitä pulppuaisi paikoin maankamarasta ja virtaavat norot saisivat aikaan tummia raitoja.