Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Pyhä jysäys! Lappiin iski kivisade

Blogit Taivaan tähden 17.11.2017 15:26
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Bjurbölen meteoriitin pääkappale on Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa. Kuva: Markus Hotakainen

Eilisiltana pohjoista Suomea ravisteli sarja räjähdyksiä ja kirkkaita leimahduksia, jotka ehdittiin tulkita jo lento-onnettomuudeksikin. Onneksi talvista maisemaa ei valaissut liekehtivä matkustajakone, vaan avaruudesta saakka tullut kivenlohkare.

Tähän aikaan vuodesta taivaalla vilahtelee muutenkin lentotähtiä, sillä leonidien meteoriparvi on aktiivisimmillaan ensi yönä. Tunturien yllä kiitänyt tulipallo ei kuitenkaan liittynyt tähän parveen, sillä leonideja aiheuttavat pölyhiukkaset ja kivensirut ovat peräisin Tempel-Tuttle-nimisestä komeetasta.