Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mammutit, oman aikansa teinitollot

Blogit Taivaan tähden 7.11.2017 13:32
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mammuteille kävi huonosti sekä lajeina että usein myös yksilöinä. Kuva: Flying Puffin/CC BY-SA 2.0

Siperia on tunnetusti mammutintutkijoiden aarreaitta, vaikka eläinten jäännöksiä on löytynyt eri puolilta pohjoista pallonpuoliskoa. Ikiroudan muodostama luomupakastin on säilönyt suuren määrän kuolleita ”villanorsuja”, joko yksittäisinä luina ja hampaina, luurankoina tai liki täydellisinä ruhoina.

Jääkauden loppuvaiheisiin ajoittuvan sukupuuton syystä ei olla yksimielisiä, mutta ilmeisesti taustalla oli sekä ilmaston muuttuminen että metsästys. Yksittäisten mammuttien tai ainakin säilyneiden yksilöiden kohtaloksi näytti usein koituneen jääminen jumiin esimerkiksi upottavalle suolle.