Mammutit, oman aikansa teinitollot

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mammuteille kävi huonosti sekä lajeina että usein myös yksilöinä. Kuva: Flying Puffin/CC BY-SA 2.0

Siperia on tunnetusti mammutintutkijoiden aarreaitta, vaikka eläinten jäännöksiä on löytynyt eri puolilta pohjoista pallonpuoliskoa. Ikiroudan muodostama luomupakastin on säilönyt suuren määrän kuolleita ”villanorsuja”, joko yksittäisinä luina ja hampaina, luurankoina tai liki täydellisinä ruhoina.

Jääkauden loppuvaiheisiin ajoittuvan sukupuuton syystä ei olla yksimielisiä, mutta ilmeisesti taustalla oli sekä ilmaston muuttuminen että metsästys. Yksittäisten mammuttien tai ainakin säilyneiden yksilöiden kohtaloksi näytti usein koituneen jääminen jumiin esimerkiksi upottavalle suolle.

Nyt tutkijat ovat tarkastelleet ”tapaturmaisesti” kuolleiden mammuttien sukupuolijakaumaa. Se muistuttaa huomattavassa määrin juhannuksen hukkumistilastoja: nuoret urokset ovat selvästi yliedustettuina.

Viimeisenä lajina maankamaralta katosi Wrangelinsaarella asustanut kääpiöitynyt villamammutti, joka laidunsi pohjoisilla seuduilla vielä vajaat 4 000 vuotta sitten. Vaikka se on lyhyt aika verrattuna esimerkiksi dinosaurusten joukkotuhoon 65 miljoonaa vuotta sitten, populaatioiden tutkimuksessa on käytettävä apuna vertailua nykyisiin norsuihin.