Star Trek on sittenkin totta!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mustekala ja ihminen, kuin kaksi marjaa. Kuva: NOAA Okeanos Explorer Program

Tieteistarinoissa, etenkin televisiosarjoissa, avaruuden muukalaiset muistuttavat usein hyvin paljon meitä ihmisiä, vaikka olisivat kotoisin Epsilon Eridani -tähteä kiertävän jättiläisplaneetan trooppiselta kuulta.

Siihen on syynsä ja yleensä se liittyy rajalliseen tuotantobudjettiin. Vähän kyhmyjä otsaan, isot korvat tai hassu hiuskiehkura ja vot: alienhan se siinä.

Toinen syy on tietysti se, että meillä ei varsinaisesti ole edellytyksiä arvailla, millaisia avaruuden muukalaiset voisivat olla. Maapallolla kaikki eliöt ovat mentäessä ajassa riittävän kauas taaksepäin samaa alkujuurta: kaikki elämä perustuu DNA-molekyyliin.

Onhan joissakin sarjoissa ja elokuvissa yritetty hahmotella todella erikoisia elämänmuotoja kirkkaista valopisteistä eläviin ”kiviin”, mutta monesti ne näyttävät vielä halvemmilta ratkaisuilta kuin parisenttinen pakkelikerros naamataulussa.