Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Star Trek on sittenkin totta!

Blogit Taivaan tähden 3.11.2017 10:58
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mustekala ja ihminen, kuin kaksi marjaa. Kuva: NOAA Okeanos Explorer Program

Tieteistarinoissa, etenkin televisiosarjoissa, avaruuden muukalaiset muistuttavat usein hyvin paljon meitä ihmisiä, vaikka olisivat kotoisin Epsilon Eridani -tähteä kiertävän jättiläisplaneetan trooppiselta kuulta.

Siihen on syynsä ja yleensä se liittyy rajalliseen tuotantobudjettiin. Vähän kyhmyjä otsaan, isot korvat tai hassu hiuskiehkura ja vot: alienhan se siinä.

Toinen syy on tietysti se, että meillä ei varsinaisesti ole edellytyksiä arvailla, millaisia avaruuden muukalaiset voisivat olla. Maapallolla kaikki eliöt ovat mentäessä ajassa riittävän kauas taaksepäin samaa alkujuurta: kaikki elämä perustuu DNA-molekyyliin.

Onhan joissakin sarjoissa ja elokuvissa yritetty hahmotella todella erikoisia elämänmuotoja kirkkaista valopisteistä eläviin ”kiviin”, mutta monesti ne näyttävät vielä halvemmilta ratkaisuilta kuin parisenttinen pakkelikerros naamataulussa.

Oxfordin yliopiston eläintieteen laitoksella on nyt tehty tutkimus, jonka mukaan scifi-sarjoissa ei ehkä sittenkään olla niin kaukana totuudesta. 

Tutkijoiden mukaan evoluutioon liittyvien prosessien täytyy olla samanlaisia muillakin planeetoilla ja eliöiden kehitykseen on vaikuttanut ja vaikuttaa luonnonvalinta samalla tavalla kuin täällä Maassakin. Vahvimmat ja sopeutuvaisimmat selviävät, ja eliöt kehittyvät optimaalisiksi ympäristönsä asukeiksi.

Siihen ei vaikuttaisi se, että muissa maailmoissa elämä voi perustua hiilen sijasta piihin, eliöillä ei välttämättä ole DNA:ta ja ne saattavat hengittää hapen sijasta vaikkapa typpeä.

Oxfordin yliopiston tutkija Sam Levin jopa toteaa alieneista, että ”evoluutiossa on tiettyä ennustettavuutta, joka ansiosta ne näyttävät meiltä.”

Olisiko tässä nyt oiottu ihan aavistuksen verran mutkia ja tehty turhan suurpiirteisiä oletuksia? Otetaan vain yksi esimerkki. Tai oikeastaan kaksi: ihminen ja mustekala. 

Kummankin eliön taustalla on evoluutio ja kumpikin on kehittynyt samalla planeetalla, olkoonkin, että erilaisissa olosuhteissa. Kummallakin on myös älyä (kyseenalaista vain on, kummalla sitä on enemmän…).

Tuskin kuitenkaan kukaan on vakavissaan sitä mieltä, että evoluution ennustettavuuden ansiosta mustekalat näyttävät ihmisiltä.