Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Uhka avaruudesta, vieras tähdistä

Blogit Taivaan tähden 29.10.2017 15:07
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Tuolta se tuli ja tuonne se meni: Aurinkokunnan ensimmäinen tähtienvälinen vieras. Kuva: NASA/JPL-Caltech

1970-luvun alkupuolella ilmestyi Arthur C. Clarken romaani Rendezvous with Rama, joka suomennettiin heti tuoreeltaan (typerähköllä) nimellä Uhka avaruudesta. Aurinkokuntaan saapuu tähtienvälisestä avaruudesta aiemmin tuntematon kappale, joka osoittautuu muukalaisten sylinterimäiseksi alukseksi. 

Lieriöllä on pituutta yli 50 kilometriä ja läpimittaakin parikymmentä. Tähtiarkille lähetetty retkikunta yrittää selvittää valtavan aluksen rakentaneen sivilisaation arvoitusta, mutta mysteeri jää mysteeriksi. Ramaksi nimetty alus kiepsahtaa Auringon ympäri ja suuntaa kohti naapurigalaksiamme Suurta Magellanin pilveä.