Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Sääliksi käy Saturnusta – kilonovakohu jyräsi jättiläisplaneetan

Blogit Taivaan tähden 17.10.2017 16:36
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Jättiläisplaneetta Saturnus hukkui gravitaatioaaltoihin. Kuva: AAS

Eilinen American Astronomical Societyn eli AAS:n uutisfiidi oli kovin yksitoikkoista luettavaa. Viesti toisensa jälkeen kertoi mullistavasta gravitaatioaaltohavainnosta – kunnes NASA yritti päästä väliin ”tuoreilla Cassini-luotaimen löydöillä”.

Yritys oli aika epätoivoinen.

Cassini tutki Saturnusta yli kymmenen vuoden ajan ja päätti työrupeamansa syöksymällä tulipallona planeetan kaasukehään reilu kuukausi sitten. Esimerkiksi renkaista, niiden koostumuksesta ja rakenteesta sekä Saturnuksen magneettikentästä saatiin roppakaupalla uutta tietoa.