Sääliksi käy Saturnusta – kilonovakohu jyräsi jättiläisplaneetan

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Jättiläisplaneetta Saturnus hukkui gravitaatioaaltoihin. Kuva: AAS

Eilinen American Astronomical Societyn eli AAS:n uutisfiidi oli kovin yksitoikkoista luettavaa. Viesti toisensa jälkeen kertoi mullistavasta gravitaatioaaltohavainnosta – kunnes NASA yritti päästä väliin ”tuoreilla Cassini-luotaimen löydöillä”.

Yritys oli aika epätoivoinen.

Cassini tutki Saturnusta yli kymmenen vuoden ajan ja päätti työrupeamansa syöksymällä tulipallona planeetan kaasukehään reilu kuukausi sitten. Esimerkiksi renkaista, niiden koostumuksesta ja rakenteesta sekä Saturnuksen magneettikentästä saatiin roppakaupalla uutta tietoa.

Kovin köykäisiltä tuntuvat Cassinin saavutukset – vaikka merkittäviä toki ovatkin – sen rinnalla, että nyt nähtiin, miten kulta syntyy.