Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kokeeko protoni Pluton kohtalon?

Blogit Taivaan tähden 9.10.2017 17:49
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

[caption id="attachment_1304" align="aligncenter" width="1024"] Pluto alennettiin 11 vuotta sitten kääpiöplaneetaksi, mutta protoni on kutistumisestaan huolimatta edelleen hiukkanen. Kuva: NASA / JHUAPL / SWRI[/caption]

 

Kun Pluto löytyi vuonna 1930, sen koko oli arvoitus. Uuden planeetan olemassaoloon oli päädytty laskelmilla, jotka perustuivat Uranuksen ja Neptunuksen rataliikkeissä havaittuihin häiriöihin. Jotta kaukainen kiertolainen voisi vaikuttaa niiden liikkeeseen, sen pitäisi olla useita kertoja Maata suurempi. 

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu