Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kokeeko protoni Pluton kohtalon?

Blogit Taivaan tähden 9.10.2017 17:49
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Pluto alennettiin 11 vuotta sitten kääpiöplaneetaksi, mutta protoni on kutistumisestaan huolimatta edelleen hiukkanen. Kuva: NASA / JHUAPL / SWRI

 

Kun Pluto löytyi vuonna 1930, sen koko oli arvoitus. Uuden planeetan olemassaoloon oli päädytty laskelmilla, jotka perustuivat Uranuksen ja Neptunuksen rataliikkeissä havaittuihin häiriöihin. Jotta kaukainen kiertolainen voisi vaikuttaa niiden liikkeeseen, sen pitäisi olla useita kertoja Maata suurempi. 

Ei se ollut. Kun Pluton läpimitta ja massa määritettiin yhä tarkemmin, se tuntui kutistuvan joka kerta kuin surullisenkuuluisa pyy maailmanlopun edellä. Ensin suunnilleen Maan massaiseksi, sitten kymmenesosaan siitä, lopulta pariin prosenttiin…