Rosettan vihovihoviimeinen kuva komeetasta

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Tämän jälkeen Rosetta-luotaimen kuvia ei pitäisi enää löytyä lisää. Kuva: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Muistatteko Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotaimen vihoviimeisen kuvan, jonka se lähetti päivää vaille vuosi sitten juuri ennen tömähtämistään Churyumov-Gerasimenko-komeetan pinnalle?

Ei se mitään, koska sepäs ei ollutkaan Rosetta-luotaimen vihoviimeinen kuva.

Kaikkiaan yli 12 vuotta avaruudessa viettänyt ja kaksi vuotta komeettaa kiertänyt luotain lähetti tietoja lentonsa viime metreille saakka. Ja nyt noiden viimeisten tiedonmurusten joukosta on paljastunut vielä yksi kuva. Tai osittainen kuva. 

Loppuhetkillä luotaimen tietokone jakoi jokaisen kuvan kuuteen datapakettiin, jotka se välitti Maahan yksi kerrallaan. Vihovihoviimeisen kuvan paketeista ehti matkaan vain kolme. Kesken neljännen paketin lähetyksen yhteys katkesi, kun luotain odotetusti ja suunnitellusti iskeytyi komeettaan.