”Hetki vielä, jonotus on maksuton…”

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Saako vieraisiin galakseihin huudella? Kuva: Gemini Observatory/AURA/NSF/NRC

Avaruudesta kuuluu taas kummia. Tai ei varsinaisesti kuulu, sillä signaalit ovat yleensäkin radioalueella – avaruudessahan ei kukaan tunnetusti kuule huutoasi.

Vastikään uutisoidut signaalit havaittiin Green Bankin radioteleskoopilla, jolla tehtävä ”kuuntelu” liittyy Breakthrough Listen -projektiin. Hanke on Stephen Hawkingin ja Juri Milnerin ideoima, ja se on ollut käynnissä viime vuoden tammikuusta lähtien.

Mitä nyt sitten ”kuultiin”? Avaruudesta on onnistuttu aiemminkin vastaanottamaan nopeita, vain joidenkin millisekuntien mittaisia radiopulsseja. Ongelmana on juuri se, että ne ovat niin lyhyitä, ja radioteleskoopeilla pystytään tarkkailemaan kerralla vain pientä aluetta taivaalla.  

Siksi lähteiden seuranta on vaikeaa. Nyt kuitenkin havaittiin ennestään tunnetusta lähteestä nimeltä FRB 121102 saapuvan hyvin tiheään tahtiin 15 lyhyttä pulssia. Uutta oli siis se, että signaali toistui.