Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

”Hetki vielä, jonotus on maksuton…”

Blogit Taivaan tähden 19.9.2017 17:20
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Saako vieraisiin galakseihin huudella? Kuva: Gemini Observatory/AURA/NSF/NRC

Avaruudesta kuuluu taas kummia. Tai ei varsinaisesti kuulu, sillä signaalit ovat yleensäkin radioalueella – avaruudessahan ei kukaan tunnetusti kuule huutoasi.

Vastikään uutisoidut signaalit havaittiin Green Bankin radioteleskoopilla, jolla tehtävä ”kuuntelu” liittyy Breakthrough Listen -projektiin. Hanke on Stephen Hawkingin ja Juri Milnerin ideoima, ja se on ollut käynnissä viime vuoden tammikuusta lähtien.

Mitä nyt sitten ”kuultiin”? Avaruudesta on onnistuttu aiemminkin vastaanottamaan nopeita, vain joidenkin millisekuntien mittaisia radiopulsseja. Ongelmana on juuri se, että ne ovat niin lyhyitä, ja radioteleskoopeilla pystytään tarkkailemaan kerralla vain pientä aluetta taivaalla.  

Siksi lähteiden seuranta on vaikeaa. Nyt kuitenkin havaittiin ennestään tunnetusta lähteestä nimeltä FRB 121102 saapuvan hyvin tiheään tahtiin 15 lyhyttä pulssia. Uutta oli siis se, että signaali toistui.

Signaalien selitys liittyy todennäköisesti voimakkaasti magneettisiin neutronitähtiin tai mustan aukon lähettyvillä esiintyviin ilmiöihin, mutta innokkaimmat ovat tietysti sitä mieltä, että E.T. siellä soittelee.

Entä jos soittelisikin? 

Lähde, pieni kääpiögalaksi, on noin kolmen miljardin valovuoden etäisyydellä. Jos signaalit on tosiaan lähettänyt teknisesti kehittynyt sivilisaatio, se lähetti ne noin kolme miljardia vuotta sitten. Niihin aikoihin maapallon merissä yhteyttävät bakteerit alkoivat vapauttaa hiljalleen happea alkuilmakehään.

Pitäisikö ”viestiin” vastata?

Voihan sitä koettaa, mutta vastaus olisi perillä kääpiögalaksissa kolmen miljardin vuoden kuluttua. Siinä vaiheessa muinainen sivilisaatio voi olla jo kuollut ja kuopattu. Mutta jos ei ole, ja Maasta tulleeseen viestiin päätetään siellä päässä vastata, uusi viesti taittaa matkaa taas kolme miljardia vuotta.

Nykyhetkestä laskettuna viesti olisi näillä nurkilla siis kuuden miljardin vuoden kuluttua. Silloin ei ole olemassa enää Maata eikä Aurinkoakaan.

Keskustähtemme on jo pari miljardia vuotta aiemmin laajentunut punaiseksi jättiläiseksi, joka on noin miljardi vuotta pullisteltuaan poksahtanut planetaariseksi sumuksi. Jäljellä on vain valkoinen kääpiö, hitaasti hiipuva ja jäähtyvä tähden jäänne.

Kosminen viestintä on aika hankalaa.