Meksikonlahdella totuus seurasi säätaruja 

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Koko maapallo ei ainakaan vielä ole supermyrskyjen kourissa. Kuva: 20th Century Fox/NASA/NOAA/Leo Hirsbrunner

Leo Hirsbrunner, roanokelaisen WDBJ7-kanavan aamutelevision meteorologi, julkaisi viime viikon lopulla twitterissä vähemmän hauskan kuvaparin. Yläkuvassa on näkymä 13 vuoden takaisen The Day After Tomorrow -elokuvan supermyrskyihin, alakuvassa kolme Meksikonlahdella riehunutta hurrikaania Katia, Irma ja Jose.

Jäljitteleekö fakta fiktiota vai päinvastoin? Onneksi fiktio on toistaiseksi faktaa hurjempaa. Elokuvan myrskyt ovat mantereen laajuisia, sillä yksi niistä peittää Pohjois-Amerikan, toinen Euroopan ja kolmas puolet Aasiasta. 

Meksikonlahden hurrikaanit olivat tuhovoimastaan huolimatta läpimitaltaan reilusti alle tuhat kilometriä. Kaikkien aikojen laajin hirmumyrsky on ollut – toistaiseksi – 2 000 kilometrin läpimittainen taifuuni Tip, joka jylläsi läntisellä Tyynellämerellä lokakuussa 1979.

Muutenkin ilmastokatastrofista kertova raina on aikamoista huttua kesken lennon jäätyvine helikoptereineen ja muine mahdottomuuksineen, mutta on silti yhä ajankohtaisempi muistutus siitä, että tätä ei välttämättä ole tulossa, mutta sitä kohti ollaan menossa.