Spinal Tap ja Mars-luotaimen surmansyöksy

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin. Kuva: NASA

Legendaarisesta sukkahousuheviyhtye Spinal Tapista kertovan mukadokumentin kohokohtia on – tai pitäisi olla – konsertti, jossa hiipuvan suosion kanssa kamppaileva bändi yrittää saada uutta potkua muinaisesta druidimystiikasta. Stonehenge-nimisen biisin välispiikin aikana katosta laskeutuu vaijerien varassa kaksi monoliittia ja niitä yhdistävä poikkipaasi.

Huikeaksi spektaakkeliksi tarkoitettu efekti menettää suuren osan tehostaan, kun 18 jalkaa eli liki 5,5 metriä korkeaksi kaavailtu lavaste onkin vain 18 tuumaa eli alle puoli metriä korkea. Tehostenikkarit olivat tehneet työtä käskettyä, yhtyeen soolokitaristi Nigel Tufnel vain oli onnistunut sotkemaan lautasliinaan sutaisemassaan piirroksessa mittayksiköt.    

Seurauksena oli tietysti klassista sättimistä ja syyttelyä, mutta ei sen kummempaa katastrofia, sillä Spinal Tapin tie kulki muutenkin tuhosta toiseen – salaperäisesti räjähteleviä rumpaleita myöten.

Yksiköiden sekoittaminen voi kuitenkin johtaa paljon suurempaan vahinkoon, jos se tapahtuu musiikkibisneksen sijasta avaruustutkimuksessa.