Einstein oli väärässä – jälleen kerran

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Minäkö väärässä? Kuva: Princeton University

Sci-Tech Universe, tuo sangen suurpiirteisesti tieteeseen ja tieteestä uutisointiin suhtautuva sivusto otsikoi jälleen raflaavasti:

”Mullistavan uuden teorian mukaan gravitaatiota ja pimeää ainetta ei ole olemassa, ja Einstein oli väärässä.”

Viimeinen väite oikeastaan jo kielii jutun huuhaa-asteen, sillä Albert Einstein tuntuu olevan vaihtoehtotieteilijöiden arkki- ja lempivihollinen. Huolimatta siitä, että yleinen suhteellisuusteoria on kestänyt ajan hammasta ja tutkijoiden testejä jo yli sata vuotta.

Tällä kertaa vankan aseman saavuttaneen teorian kyseenalaistaa Amsterdamin yliopiston professori Erik Verlinde. Hänen mukaansa gravitaatio ei ole mikään luonnon perusvoima, koska se ei esiinny aina ja kaikkialla.