Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

”Voisiko pimennystä vähän siirtää?”

Blogit Taivaan tähden 19.8.2017 08:01
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

20. maaliskuuta 2015 Auringosta peittyi Kuun taakse 85 %. Ja lopusta yrittivät pitää huolen pilvet. Kuva: Markus Hotakainen

Maanantaina Aurinko pimenee täydellisesti. Suomesta katsottuna päivä on silloin mennyt jo mailleen, mutta pimennysvyöhyke kulkee viistosti koko Yhdysvaltain poikki. Eri puolilla Jenkkilää onkin valmistauduttu melkoiseen havaintohulinaan.

Kuu näyttää taivaalla sattumoisin lähes täsmälleen samankokoiselta kuin Aurinko, joten vaeltaessaan radallaan Auringon eteen Kuu peittää sen kirkkaimmat osat eli fotosfäärin. Näkyviin jää vain kaistale himmeää kromosfääriä ja vielä himmeämpi korona, jotka hohtavat pimeäksi käyneellä taivaalla muutaman minuutin.