”Voisiko pimennystä vähän siirtää?”

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
20. maaliskuuta 2015 Auringosta peittyi Kuun taakse 85 %. Ja lopusta yrittivät pitää huolen pilvet. Kuva: Markus Hotakainen

Maanantaina Aurinko pimenee täydellisesti. Suomesta katsottuna päivä on silloin mennyt jo mailleen, mutta pimennysvyöhyke kulkee viistosti koko Yhdysvaltain poikki. Eri puolilla Jenkkilää onkin valmistauduttu melkoiseen havaintohulinaan.

Kuu näyttää taivaalla sattumoisin lähes täsmälleen samankokoiselta kuin Aurinko, joten vaeltaessaan radallaan Auringon eteen Kuu peittää sen kirkkaimmat osat eli fotosfäärin. Näkyviin jää vain kaistale himmeää kromosfääriä ja vielä himmeämpi korona, jotka hohtavat pimeäksi käyneellä taivaalla muutaman minuutin.

Täydellinen auringonpimennys näkyy kuitenkin vain kapealla vyöhykkeellä, jota pitkin Kuun varjo kiitää maanpintaa pitkin. Leveyttä vyöhykkeellä on parisataa kilometriä, sen ulkopuolella Kuu peittää vain osan Auringosta taakseen.

Tästä syystä täydelliset auringonpimennykset ovat tietyllä paikalla, jopa tietyssä maassa harvinaisia. Toinen syy on se, että yleensä Kuu kulkee taivaalla Auringon ylä- tai alapuolelta eikä pimennystä näy missään.