Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuu pimenee, mutta vain aavistuksen 

Blogit Taivaan tähden 7.8.2017 08:32
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Huhtikuussa 2013 pimeni Kuun yläreuna. Kuva: Markus Hotakainen

Maanantai-iltana on kuunpimennys. Mitään massiivista spektaakkelia ei kannata odotella, sillä ilmiö on tällä kertaa monestakin syystä aika marginaalinen.

Ensinnäkin pimennys on vain osittainen. Kuu viistää Maan heittämän varjon yläreunaa, joten ainoastaan kiertolaisemme alaosa tummuu hiukan. Kuu ei muutu verenkarvaiseksi palloksi, kuten täydellisen kuunpimennyksen aikana.

Toisekseen taivas on pimennyksen aikana vielä valoisa. Pimennys on syvimmillään 20 minuuttia yli iltayhdeksän ja Aurinko laskee eteläisessä Suomessa horisontin taakse vasta puoli kymmenen jälkeen. 

Pohjoisemmas mentäessä auringonlasku siirtyy yhä myöhäisemmäksi. Kuun vähäistä himmenemistä on silloin vaikea edes huomata. Sitä paitsi – kolmanneksi – pohjoisemmas mentäessä myös Kuu nousee yhä myöhemmin: Helsingissäkin vasta sillä hetkellä, kun pimennys on jo syvimmillään.  

Pimennyksen osittainen vaihe päättyy kello 22.18 ja Utsjoelta katsottuna Kuu nousee kello 22.34. Aurinko sinnittelee taivaalla vielä puoli tuntia sen jälkeen.

Puolivarjopimennystä kestää vielä melkein puoleenyöhön saakka, mutta sitä on jo hyvin hankala nähdä. Pimeänä yönäkin moista olisi vaikea erottaa, puhumattakaan loppukesän valoisasta taivaasta.  

Jos siis tämäniltaista kuunpimennystä haluaa ihailla, kannattaa hakeutua mahdollisimman etelään ja mahdollisimman aukealle paikalle, jolta lähellä kaakkoista horisonttia matava Kuu näkyy. 

Neljänneksi haittatekijäksi, mahdollisesti jopa esteeksi, voivat muodostua pilvet. Sääennustekartoissa näyttää olevan tiuhassa pilviä ja osittain pimentynyt Kuu saattaa hyvinkin jäädä täydellisesti pilvien peittämäksi.