Arnold älköön vaivautuko

Nasa hakee ”planeetan suojelijaa”.

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Planeetansuojelutehtäviin ei kuulu varsinaista rintamapalvelusta. Kuva: NASA

NASA hakee ”planeetan suojelijaa”. Media ja some ovat hytkyneet naurusta, kun Men in Black -elokuvista tuntuu tulevan todellisuutta.

Siitä ei tietenkään ole kyse – siis maapallolle soluttautuneiden avaruuden muukalaisten jahtaamisesta ja lahtaamisesta – vaan kyse on ihan kurantista duunista.

Maan elämää suojellaan muun maailmankaikkeuden pöpöiltä ja vastaavasti muun maailmankaikkeuden mahdollista elämää meikäläisiltä eliöiltä. Kuulostaa kaukaiselta ongelmalta, mutta on ollut avaruustutkimuksen arkipäivää jo pitkään. 

Oman kotiplaneettamme ulkopuolelta ei vielä ole löydetty elämää, mutta sen edellytyksiä on tutkittu sitäkin enemmän. Marsia on perinteisesti pidetty ykkösehdokkaana vieraan elämän tyyssijaksi, mutta viime vuosina on alettu pohtia yhä enemmän myös jättiläisplaneettojen jäisten kuiden mahdollisuuksia.