Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Arnold älköön vaivautuko

Blogit Taivaan tähden 4.8.2017 08:38
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Planeetansuojelutehtäviin ei kuulu varsinaista rintamapalvelusta. Kuva: NASA

NASA hakee ”planeetan suojelijaa”. Media ja some ovat hytkyneet naurusta, kun Men in Black -elokuvista tuntuu tulevan todellisuutta.

Siitä ei tietenkään ole kyse – siis maapallolle soluttautuneiden avaruuden muukalaisten jahtaamisesta ja lahtaamisesta – vaan kyse on ihan kurantista duunista.

Maan elämää suojellaan muun maailmankaikkeuden pöpöiltä ja vastaavasti muun maailmankaikkeuden mahdollista elämää meikäläisiltä eliöiltä. Kuulostaa kaukaiselta ongelmalta, mutta on ollut avaruustutkimuksen arkipäivää jo pitkään. 

Oman kotiplaneettamme ulkopuolelta ei vielä ole löydetty elämää, mutta sen edellytyksiä on tutkittu sitäkin enemmän. Marsia on perinteisesti pidetty ykkösehdokkaana vieraan elämän tyyssijaksi, mutta viime vuosina on alettu pohtia yhä enemmän myös jättiläisplaneettojen jäisten kuiden mahdollisuuksia.

Esimerkiksi Jupiterin Europan, kenties myös Ganymedeen ja Kalliston, sekä Saturnuksen Enceladuksen jääkuoren alla on todennäköisesti nestemäistä vettä. Eikä ihan vähän, vaan ihan valtamereksi asti.

Siellä on voinut syntyä elämää ja jos sitä lähdetään etsimään suinpäin, sen päivät voivat olla äkkiä luetut. 

Siksi on varmistettava, että niin Marsiin kuin tulevaisuudessa näille jäisille kuille suuntaavat luotaimet eivät kuljeta mukanaan Maasta peräisin olevia pieneliöitä, jotka ”saastuttavat” kohteensa.

Sama pätee toisin päin. Maahan on tuotu jo näytteitä asteroidi- ja komeettapölystä, suunnitelmissa on saada kiviainesta myös Marsista. Sen mukana voi tulla sikäläisen elämän edustajia, jos sellaisia on olemassa. Seuraukset saattavat olla arvaamattomat, vaikka scifi-leffojen synkimmät uhkakuvat eivät toteutuisikaan.

Viran vaatimukset eivät ole ollenkaan mahdottomat, mutta yksi kriteeri on hyvin tiukka. Vaikka työ on varsin yleismaailmallinen, oikeastaan universaali, hakijan on silti oltava syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen. 

Vaikka Iso-Arska olisi elokuvarooliensa perusteella toimeen vähintäänkin pätevä, joutuu herra Schwarzenegger hautaamaan toiveet planeetan suojelijan tehtävästä siihen presidenttihaaveiden viereen.