Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Hubblen likinäkö: oma moka vai huonoa tuuria?

Blogit Taivaan tähden 19.7.2017 09:58
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Hubble-avaruusteleskoopin likinäköisyys saatiin korjattua ”silmälaseilla”, mutta jos ollaan tarkkoja, niissä ei ollut linssejä vaan pienet peilit. Kuva NASA

Heinäkuun alun Time-lehdessä oli laaja artikkeli James Webb -teleskoopista, ensi vuoden syksyllä avaruuteen laukaistavasta jättikaukoputkesta. Siinä on 6,5 metrin läpimittainen peili, joka rakentuu 18 kuusikulmaisesta palasesta.

Jokaista niistä voidaan säätää erikseen, mikä takaa sen, että vuonna 1990 avaruuteen vietyä Hubble-avaruusteleskooppia alkutaipaleellaan vaivannutta likinäköisyyttä ei esiinny Webb-teleskoopissa. 

Mikä sitten aiheutti Hubblen näkökyvyn vajavaisuuden?

Jutussa todetaan, että kun Hubble saatiin avaruuteen, NASAssa huomattiin, että sen pääpeili ”was warped” eli suomeksi vääntynyt tai taipunut.

Kokonaisuuden kannalta nyanssi on vähäinen, mutta silti voi miettiä, onko kyse tahattomasta lapsuksesta vai tietoisesta historian siistimisestä. Kun asia ilmaistaan noin, syntyy mielikuva jonkinlaisesta kohtalokkaasta kolhusta, joka sai aikaan pääpeilin vääntymisen.

No niinhän se ei mennyt. Hubblen pääpeilissä oli hiontavirhe.

Kaukoputken peilin hiominen ei ole mitään rakettitiedettä. Kuka tahansa riittävän huolellinen, tarkka ja kärsivällinen harrastaja pystyy hiomaan lasikiekosta hieman koveran peilin, joka muodostaa kaukoputkessa terävän kuvan tähtitaivaan kohteista.

Yksi hommaa väijyvistä vaaroista on samanlainen ”taipuma” kuin Hubblen pääpeilissä, mutta se on helppo välttää. Parikymmensenttisen peilin hiominen on toki yksinkertaisempi tehtävä kuin 2,4-metrisen, mutta silti Hubblen likinäköisyys oli nolo moka, joka olisi ollut vältettävissä, ei mikään huonosta onnesta johtunut onnettomuus.

Time-lehden jutun kirjoittanut Jeffrey Kluger kyllä tietää, mistä oli kyse, sillä hän on tuottanut paljon tekstiä avaruuslennoista ja -tutkimuksesta. Hän esimerkiksi kirjoitti astronautti Jim Lovellin kanssa epäonnisesta Apollo 13 -lennosta kertovan kirjan Lost Moon, josta Ron Howard ohjasi Tom Hanksin tähdittämän leffan.

Hubblen likinäkö hoidettiin kuntoon avaruussukkulalla tehdyllä huoltolennolla, jolla siihen asennettiin korjausoptiikka ja sen jälkeen teleskooppi on luonut huikeita näkymiä maailmankaikkeuteen.

Ja kuten todettua, jutun kannalta Hubblen likinäköisyys ja sen syyt ovat mitätön sivuseikka. Mutta se kertoo, kuinka historia muotoutuu siten kuin se kirjoitetaan.