Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Rahalla saa ja raketilla pääsee

Blogit Taivaan tähden 17.7.2017 19:03
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuinka halvalla raketilla lähtisit avaruuteen? Kuva: NASA

Olikohan se Alan Shepard vai John Glenn, joka oivalsi odottaessaan 1960-luvun alkuvuosina ampaisua avaruuteen, että hänen allaan olevan raketin jokaisen osan on valmistanut halvimman tarjouksen tehnyt yritys? (Pikainen nettitarkistus kertoo, että se oli Glenn…)

Aika hyytävä ajatus, kun alla on paitsi ”rautaa” myös tonnikaupalla räjähdysherkkää nestemäistä vetyä.

Avaruuslentojen kalleus on joidenkin mielestä aina kyseenalaistanut niiden mielekkyyden. Satelliiteista on kiistatonta hyötyä, sillä ilman niitä esimerkiksi sääennusteiden laatiminen, suunnistus ja tietoliikenne sekä luonnonvarojen kartoitus olisi paljon hankalampaa.