Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Saturnuksen pikkukuita uhkaa keskivartalolihavuus 

Blogit Taivaan tähden 9.7.2017 14:39
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Saturnuksen pienet kuut ovat ulkomuodoltaan omituisia. Selitys löytyy pölystä. Kuva: Cassini Imaging Team/SSI/JPL/ESA/NASA

Aurinkokunnan kauneimmaksi planeetaksi tituleeratulla Saturnuksella on ympärillään näyttävien renkaiden lisäksi peräti 62 kuuta. Todennäköisesti niitä on enemmänkin, sillä kaikkein pienimpiä ei pystytä erottamaan edes planeettaa kiertävän Cassini-luotaimen kuvista.

Kuista suurin on Titan, jolla on läpimittaa yli 5 000 kilometriä, ja moni muukin kiertolainen on halkaisijaltaan satoja, osa toistatuhattakin kilometriä. Ne kaikki ovat pyöreitä palloja, jotka vetovoima on kiskonut säännölliseen muotoonsa.