Saturnuksen pikkukuita uhkaa keskivartalolihavuus 

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Saturnuksen pienet kuut ovat ulkomuodoltaan omituisia. Selitys löytyy pölystä. Kuva: Cassini Imaging Team/SSI/JPL/ESA/NASA

Aurinkokunnan kauneimmaksi planeetaksi tituleeratulla Saturnuksella on ympärillään näyttävien renkaiden lisäksi peräti 62 kuuta. Todennäköisesti niitä on enemmänkin, sillä kaikkein pienimpiä ei pystytä erottamaan edes planeettaa kiertävän Cassini-luotaimen kuvista.

Kuista suurin on Titan, jolla on läpimittaa yli 5 000 kilometriä, ja moni muukin kiertolainen on halkaisijaltaan satoja, osa toistatuhattakin kilometriä. Ne kaikki ovat pyöreitä palloja, jotka vetovoima on kiskonut säännölliseen muotoonsa.

Kookkaiden kuiden lisäksi Saturnusta kiertää suuri joukko pieniä, vain joidenkin kilometrien läpimittaisia epäsäännöllisiä jää- ja kivikokkareita. Osa niistä on renkaiden sisällä ja ne auraavat planeettaa kiertäessään uria, joissa ei ole juuri lainkaan rengashiukkasia tai -pölyä.

Mihin hiukkaset ja pöly sitten päätyvät? Kuihin.