Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Ylensyönyt musta aukkokin röyhtäilee

Blogit Taivaan tähden 7.7.2017 19:50
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

[caption id="attachment_1158" align="aligncenter" width="1024"] Vasemmassa reunassa näkyvän pikkugalaksin musta aukko on melkoinen ahmatti. Kuva: NASA/ESA/S. Beckwith/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)[/caption]

Musta aukko imee itseensä kaiken, jopa valon, mutta vain jos jotakin tulee riittävän lähelle. Ne eivät ole kammottavia kosmisia imureita, jollaisina niitä markkinoitiin suurelle yleisölle 1970-luvulla. 

Vaikka edes valo ei pääse pakoon mustien aukkojen valtaisaa vetovoimaa, toisinaan ne tulevat niin kylläisiksi, että edes tarjolla oleva aine ei enää maistu. Ylensyönnistä seuraa närästystä ja röyhtäilyä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu