Ylensyönyt musta aukkokin röyhtäilee

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Vasemmassa reunassa näkyvän pikkugalaksin musta aukko on melkoinen ahmatti. Kuva: NASA/ESA/S. Beckwith/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Musta aukko imee itseensä kaiken, jopa valon, mutta vain jos jotakin tulee riittävän lähelle. Ne eivät ole kammottavia kosmisia imureita, jollaisina niitä markkinoitiin suurelle yleisölle 1970-luvulla. 

Vaikka edes valo ei pääse pakoon mustien aukkojen valtaisaa vetovoimaa, toisinaan ne tulevat niin kylläisiksi, että edes tarjolla oleva aine ei enää maistu. Ylensyönnistä seuraa närästystä ja röyhtäilyä.

Ajokoirien tähdistön suunnassa noin 23 miljoonan valovuoden etäisyydellä sijaitsevalla Pyörregalaksilla on pieni seuralainen NGC 5195. Parinsadan miljoonan vuoden välein pikkuinen galaksi pyyhältää suuremman kumppaninsa laitaosien läpi. Silloin seuralaisgalaksin keskellä piileskelevä supermassiivinen musta aukko saa yllin kyllin syötävää.

Yleensä jopa liikaa.