Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Komeettoja, asteroideja, mitä näitä nyt on…

Blogit Taivaan tähden 28.6.2017 11:48
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuvan komeetta ei liity kuvatekstiin. Kuva: sci-techuniverse.com

Tieteestä toisinaan turhankin populaaristi kertovan sci-techuniverse.com-sivuston Facebook-linkissä verrataan ”Halleyn komeetta -asteroidin kokoa Los Angelesin kaupunkiin”.

No eipä mennyt tälläkään kertaa niin kuin Strömsössä. Mittakaava on kohdillaan, mutta siihen eksaktius sitten loppuukin. 

Halleyn komeetta on toki tunnettu, varmaan kaikkein tunnetuin komeetta, mutta kuvassa on Churyumov-Gerasimenko, jota Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain tutki lähietäisyydeltä yli kahden vuoden ajan. 

Rosettan mukana oli Philae-laskeutuja suomalaisine mittalaitteineen, mutta pikkuinen alus pomppi komeetan pinnalla kallionkielekkeen alle varjoon. Aurinkopaneelit eivät saaneet riittävästi valoa ja akut hiipuivat.

Churyumov-Gerasimenko on pituudeltaan noin neljä kilometriä, kun Halleyn komeetan ytimellä on mittaa 15 kilometriä. Los Angeles olisi sen rinnalla aika paljon pienempi kuin ”havainnollistavassa” kuvassa.

Komeettojahan riittää, joten periaatteessa ne voi sekoittaa helposti toisiinsa (vaikea kyllä kuvitella, että Halleyn komeetan sotkisi yhteenkään toiseen taivaankappaleeseen).

Mutta tässähän puhutaankin ”Halleyn komeetta -asteroidista”! Sellaista ei ole olemassakaan.

Komeetat ovat komeettoja ja asteroidit asteroideja. Joillakin asteroideilla on kieltämättä komeettojen ominaisuuksia, saattaapa niillä olla jonkinmoinen pyrstökin, ja toisaalta Aurinkokunnan ulko-osissa vaeltavat ”uinuvat” komeetat voivat muistuttaa aika lailla asteroideja.

Silti ne muodostavat omat Aurinkokunnan kiertolaisten ryhmänsä. Jos asteroidia kutsuu komeetaksi, voisi yhtä hyvin autoa sanoa moottoripyöräksi tai lehmää hevoseksi.

Ihan kiva, että tiedeuutisoinnin määrä kasvaa koko ajan, mutta huonompi homma on sen tason jatkuva lasku. Etenkin valtamediassa hehkutetaan milloin mitäkin soopaa ja ainakin faktat ovat usein totaalisen pielessä. 

Enää ei näemmä voi luottaa edes ”oikeisiin” tiedesivustoihin. Tosin sci-techuniverse.com on aiemminkin kunnostautunut hömppärintamalla. Pahinta kuitenkin on, että monen mielestä kuvassa ja sen tekstissä ei ole mitään vikaa, ja jos onkin, sillä ei ole niin väliä.